CNS fremmer Aker BioMarines arbeid med marinbiologi i Kina

China News Service (CNS) skrev mandag en artikkel om at det norske bioteknologiselskapet Aker BioMarine skal markedsføre sin marinbiologiske virksomhet i Kina

I en beskjeden krok av den første CIIE-messen i 2018 viste Aker BioMarine, sammen med andre små og mellomstore bedrifter, frem sine krilloljeprodukter på et felles bord. Den gang kunne ikke det norske bioteknologiselskapet forestille seg at denne lille standen skulle åpne døren til store muligheter for fremtidig vekst. 

Stort potensial fra en liten messestand 

Aker BioMarine er ifølge artikkelen dedikert til bærekraftig utvikling og utnyttelse av marine biologiske ressurser. Selskapet gikk offisielt inn på det kinesiske markedet i 2015, og har gradvis etablert fotfeste ved å samarbeide med kinesiske kunder og forretningspartnere, samt delta på ulike industrimesser. 

Til Akers BioMarines store overraskelse ble debuten på CIIE 2018 en umiddelbar suksess. Ikke bare økte synligheten, men samarbeidet med lokale selskaper skjøt også fart, og markedsandelen deres i Kina begynte å vokse.

Ren Yunli, direktør for Gourmet Expo, live-streamer på den norske sjømatpaviljongen under den 6. CIIE.[Foto / Norges sjømatråd]

Hos Aker BioMarine innså de raskt at CIIE var mer enn bare en storstilt utstilling – det var en dynamisk plattform. Der kunne de ikke bare vise frem produktene og teknologiene sine, men også skape meningsfulle partnerskap, fremme idéutveksling og drive frem innovasjon. I tillegg var den omfattende eksponeringen som CIIE ga, uvurderlig for små og mellomstore bedrifter som ønsket å øke merkevarebevisstheten og bygge tillit hos potensielle kinesiske partnere.

Siden første gang Aker BioMarine deltok på CIIE, har selskapet vært til stede på messen hvert år, og hvert år sender de team med markedsførings-, salgs- og tekniske eksperter. De designer standen sin nøye og planlegger deltakelsen nøye, og viser frem sine innovative produkter og sitt engasjement for bærekraft, heter det i CNS-artikkelen. 

På den femte CIIE-messen var Aker BioMarine vertskap for et spesielt seminar om «bærekraftig utnyttelse av marine ressurser og en sunn fremtid». På den sjette utgaven av messen hadde selskapet sikret seg en egen stand på 60 kvadratmeter, inngått strategiske samarbeidsavtaler med nesten 30 kunder og støttet syv direktesendte arrangementer, og satte nye salgsrekorder for krilloljeprodukter gjennom disse sendingene. 

Veien fra å «dele et bord» til å «eie en 60 kvadratmeter stor stand» har vist Aker BioMarine det enorme potensialet i det kinesiske markedet, heter det i CNS-artikkelen.

Mestring av «Den hemmelige koden» 

Til forskjell fra Aker BioMarine, som har vært en «fast deltaker» på CIIE, debuterte Norges sjømatråd på den femte utgaven av messen, ifølge artikkelen.

Norges sjømatråd var en novise, men fant raskt fotfeste og presenterte seg under temaet «Norway, the Seafood Nation». På den sjette CIIE-messen hadde de allerede mestret «trafikkhemmeligheten» bak å få oppmerksomhet. De hadde invitert Ren Yunli, en kjent matblogger, til å livestreame direkte fra «Norwegian Seafood Pavilion». 

Blant de direktesendte rettene var en salat med norske arktiske reker og mango i thailandsk stil, en lett salat med norsk laks og avokadopotet, en braisert norsk arktisk torsk i Shanghai-stil og en oljefri sprøstekt norsk makrell grillet i Yunnan-stil, heter det i artikkelen.

Bloggerens kreative tilnærming til tilberedning av ulike typer fisk viste frem den deilige smaken av norsk sjømat, samtidig som hun avslørte de mange måtene norsk sjømat har funnet veien til kinesiske matbord på. 

En representant fra Norges sjømatråd uttalte: «CIIE er ikke bare en plattform for å vise frem norsk sjømat av høy kvalitet, men også en viktig plattform for å styrke internasjonal utveksling og utdype det kinesisk-norske samarbeidet innen sjømathandel. Vi håper å kunne utnytte CIIEs innflytelse til å øke interessen for sjømathandel mellom Norge og Kina ytterligere, og styrke samarbeidet og båndene for å møte den økende etterspørselen etter førsteklasses sjømat fra kinesiske forbrukere.» 

Til den 7. CIIE i 2024 har Norges sjømatråd videreutviklet sin strategi for deltakelse. Denne gangen vil Norges sjømatråd være en del av den norske nasjonale paviljongen, og målet er å få en dypere forståelse av det kinesiske markedet. 

Med ringvirkningene av CIIE har Norges sjømatråd raskt snudd «CIIE-varmen» til «handelsvarme», heter det i artikkelen fra CNS.

Utstilling på den norske sjømatpaviljongen på den 6. CIIE.[Foto / Norges sjømatråd] 

Ifølge de siste tallene fra Norges sjømatråd eksporterte Norge per juli 2024 ca. 89 856 tonn sjømat til Kina, noe som tilsvarer en økning på 14 % fra året før, med en total eksportverdi på 4,87 milliarder norske kroner (ca. 3,3 milliarder RMB). Blant disse eksportvarene gjorde norsk laks det spesielt bra, med 26 876 tonn sendt til Kina, noe som genererte 2,85 milliarder norske kroner (ca. 1,9 milliarder RMB) i inntekter. 

Sigmund Bjørgo, direktør i Norges sjømatråd, fremhevet at Kina i 2023 var det raskest voksende markedet for atlantisk laks på verdensbasis, med et totalkonsum på 108 128 tonn – en økning på 32 597 tonn, eller 43 %, noe som gjør Kina til det åttende største markedet for atlantisk laks globalt. Kina er dessuten den største forbrukeren av atlantisk laks i Asia, med et forbruk som er mer enn dobbelt så stort som i det nest største markedet, Japan. 

Bli en «Anbefaler av CIIE» 

Ifølge en artikkel i CNS fikk Jonas Gahr Støre førstehånds erfaring med den økende populariteten til norsk sjømat på det kinesiske markedet. Under sitt besøk i Kina 10. september 2024 om kvelden, dukket Støre opp på Shanghai East Hongqiao Center. Etter en kort omvisning tok han på seg et blått forkle og promoterte norsk sjømat. Med et brett i hånden inviterte han gjestene til å smake på norsk laks og makrell, og sa entusiastisk: «Prøv det, det er veldig ferskt.» 

Støre uttrykte et ønske om å eksportere den ferskeste sjømaten til Kina, og at han håper å samarbeide med relevante kinesiske myndigheter for å fjerne alle barrierer som gjør disse produktene dyre for forbrukerne, heter det i artikkelen.

Norske organisasjoner som Aker BioMarine og Norges sjømatråd har høstet betydelige gevinster ved å delta på CIIE, noe som har ført til at Norge fra offisielt hold har oppfordret flere norske selskaper og produkter til å delta på fremtidige CIIE-er. 

Den 13. mai 2024 ble det 7. CIIE Norge Promotering-arrangementet avholdt i Oslo. Det var første gang et CIIE-arrangement ble arrangert i Norge, og det ble godt mottatt av lokalsamfunnet. 

Under arrangementet kom det frem at nesten 30 norske selskaper deltok på den sjette CIIE-messen, noe som var rekordhøyt både når det gjaldt antall deltakende selskaper og totalt utstillingsareal. 

Wang Liming, en representant fra Aker BioMarine, fungerte som «Anbefaler av CIIE» på kampanjeeventet.

vent, strongly encouraging Norwegian companies to participate in future CIIEs. 

Ole Henæs, på det norske promoteringsarrangementet for den 7. CIIE.[Foto / Norges sjømatråd]

Exhibit booth of the Norwegian Seafood Pavilion at the 6th CIIE. [Foto / Norges sjømatråd] 

Ifølge CNS-artikkelen bemerket Ole Henæs, regiondirektør for Innovasjon Norge i Asia og Midtøsten, at et økende antall norske bedrifter engasjerer seg i handel og investeringer med Kina, med pågående samarbeid mellom selskaper fra begge nasjoner innen områder som ren energi og sjømat. Han understreket at CIIE er en utmerket plattform for å vise frem de nyeste produktene og teknologiene, fremme samarbeid og legge til rette for utveksling. Innovasjon Norge er fortsatt opptatt av å fremme norske produkter internasjonalt, inkludert i Kina, og vil fortsette å organisere bedrifter til å delta på fremtidige CIIE-er for å hjelpe norske selskaper med å utvide sin tilstedeværelse i det kinesiske markedet. 

Icon Icon